DRUŠTVO UPOKOJENCEV BITNJE STRAŽIŠČE

Društvo je bilo ustanovljeno junija 2007.  Z aktivnostmi je pričelo 1.1.2008. Povezuje preko 800 članov. Večinoma so člani domačini iz naselij Stražišče, Zgornje, Spodnje in Srednje Bitnje, Orehek, Drulovka, posamezni člani pa segajo od Tržiča, Radovljice, Cerkelj, Medvod, Selc, Škofje Loke, Ljubljane, Šenčurja, Praš.

Vodstvo in poverjeniki skrbijo za kvalitetno in hitro obveščanje in sodelovanje članov. Da bi čim bolje prisluhnili potrebam in pogojem članov, po potrebi tudi dvakrat mesečno razpošljejo vabila in obvestila za številne dejavnosti. V poletni sezoni so v ospredju turistični, planinski in plavalni izleti, športne dejavnosti kot kolesarjenje, balinanje, pohodi ter  družabna in kulturna udejstvovanja, pikniki in obisk in letnih glasbenih in gledaliških prireditev.

Predstavniki DU z dobrimi željami in skromnimi darili vsako leto obiščejo člane, ki so stari nad 85 let, vseh ostalih pa se spomnijo ob okroglih obletnicah.

Dvakrat letno društvo organizira letovanje v Izoli ter 6 enodnevnih kopalnih izletov v Izolo, zanimive turistične izlete, planinske pohode, kratke pohode. Dvakrat letno organiziramo kontrolo merjenja krvnega pritiska, holesterola in sladkorja v krvi. V jesensko zimski sezoni je najbolj dejaven krožek klekljanja in kvačkanja. Organizirane so razne delavnice, bowling, predavanja, ogledi razstav in galerij, balinanje, vitalis vadba, umovadba. Kdor vidi tudi svoje udejstvovanje v DU in se jim želi priključiti, ga z veseljem sprejmejo med svoje člane. Letna članarina znaša 10€.

Poverjeniki: Lokacija:
Danijela Benedik Stražišče
Marija Gašperlin Stražišče
Viktorija Šilar Zgornje Bitnje, Stražišče
Lojzka Trobec Spodnje Bitnje, Šutna
Ivana Rozman Srednje Bitnje
Marta Križaj Zgornje Bitnje
Lidija Križnar Zgornje Bitnje
Stanka Vrhovnik Orehek, Drulovka
Lojzka Leskovšek Dorfarje, Forme, Sv. Duh
Jure Zupan Gorenja Sava
Sekcije: Vodje:
Kratki pohodi Nada Begovič
Planinski pohodi
Turistični izleti Zlatica Udovič
Bowling, druženja Marija Bogataj
Ročna dela, umovadba, zdravje Majda Jančar
Kolesarstvo Franc Gros
Letovanje, kopalni izleti Tanja Cmrečnjak
Kultura Lojzka Leskovšek
Balinanje, prstomet Damjan Jerše
Smučarski tek, tenis Jure Zupan
Plesne vaje Jože Derlink
Wild boots Nataša Šušteršič Jeršin

Sekcija ročnih del Ivanjščice

Krožek ročnih del Ivanjščice je pričel delovati v letu 2002. Leta 2008 je postal sekcija Društva upokojencev Bitnje Stražišče. Ustanoviteljici sta bili ga. Darinka BEBER in že pokojna gospa Ivica LEBAR.

Sekcijo ročnih del IVANJŠČICE pri DU Bitnje Stražišče sestavlja 43 članic iz Stražišča in ostalih krajevnih skupnosti Kranja, Cerkelj, Radovljice, Selc, Šenčurja. Članice so predvsem upokojenke, ki so v zrelih letih našle pravi magnet za ustvarjanje. Sekcijo vodi Majda Jančar.

Srečujejo se dvakrat tedensko od septembra do maja v OŠ Stražišče, ob ponedeljkih kvačkarice, ob četrtkih pa klekljarice, kjer si izmenjujejo izkušnje, vzorce,  nasvete, vzamejo pa si tudi čas za druženje. Mentorici kvačkanja Dora Rihar in klekljanja Marjeta Plahuta z vso zavzetostjo prenašata svoje znanje in novosti ostalim članicam, predvsem novinkam. Organizirale so delavnice s priznanimi klekljaricami: Marico Albreht iz Žirov, Tanjo Oblak iz Ljubljane in Čipke Mojca iz Škofje Loke.

Uspešno so pripravile že devet samostojnih razstav v prostorih OŠ Stražišče, zadnjo v maju 2018. Poleg samostojnih razstav redno sodelujejo na razstavi ročnih del pod okriljem PZDU Gorenjske. Na povabilo gospe Afrodite Hebar Kljun, predsednice organizacijskega odbora OIDFA 2016 v Ljubljani v okviru priprav na 17. svetovni čipkarski kongres so potekale v avli hotela Golf na Bledu razstave klekljarskih skupin Gorenjske. Od konca marca do 22. aprila 2016 so razstavljale tudi članice Ivanjščic. V letu 2014 so razstavljale v Mestni hiši v Kranju z naslovom Srečne čipke. Izdelovale so čipke za oltarne prte v Lurdu, Strunjanu, za brezjansko Marijo  ter pri izdelavi čipke za slovensko zastavo ob 25-letnici samostojnosti. 23. junija 2016 so sodelovale pri projektu klekljanja na ulici v Ljubljani na  Prešernovem trgu v okviru OIDFA čipkarskega kongresa v Ljubljani. Sodelovalo je preko 400 klekljaric iz Slovenije, nekaj tudi iz tujine. V letu 2017 so izdelale preko 140 čipk za oltarne prte v cerkvi sv. Martina v Stražišču. V letu 2018 so prikazale svoje izdelke na Čipkarskih dnevih v Železnikih, v septembru so sodelovale in razstavljale na prireditvi Lesena čipka v Šentrupertu na Dolenjskem, izdelale preko 30 čipk za oltarne prte za cerkev Marijino Celje v Ligu nad Kanalom, izdelale preko 100 čipk za razstavo ob 150 letnici Baragove smrti v Trebnjem.

Redno se udeležujejo čipkarskih razstav po Sloveniji in tujini. Stalnica ogledov so razstave  v Žireh, Idriji, Cerknem, Železnikih, Gorenji vasi, v Lepoglavi na Hrvaškem, kjer so zbrane čipke različnih držav.

Podatki:

Vodstvo društva:

  • Predsednik: Jože Derlink
  • Podpredsednica: Marija Bogataj
  • Tajnica: Majda Jančar
  • Računovodkinja: Lojzka Trobec
  • Praporščaka: Franci Šmid in Damjan Jerše
  • Nadzorni odbor: Silva Ribič, Marija Dolenc, Marija Veternik
  • Častno razsodišče: Franci Šmid, Anica Tadina, Damjan Jerše

Uradne ure:

  • Vsak ponedeljek v gasilskem domu Bitnje – Zgornje Bitnje 33
  • Vsaka prva sreda v Šmartinskem domu v Stražišču – Škofjeloška cesta 18
  • Od 9. do 10. ure

Lokacija na zemljevidu: